Avgassystem komplet med ljuddämpare och främre rör.Hur funkar ett avgassystem?

Ett avgassystem och alla dess delar har på grund av sin direkta inverkan på motorns förbrukning och drift blivit viktigare än någonsin sedan de nya europeiska riktlinjerna för utsläppskontroll (Euro I, II, III och IV) trädde i kraft i januari 2005.

I Sverige blev det 1989 obligatoriskt att utrusta alla nya bensindrivna fordon med katalysator som är en del av ett avgassystem. Europa införde samma regler 1993 och dieselmotorer följde 1997.

Det har medfört att ett avgassystem har blivit en av de mest sofistikerade delarna i en
4-taktsmotor, eftersom prestandan på motorn är direkt beroende av trycknivåerna som produceras i ett avgassystem.

Rätt avgassystem ger motorn maxad effekt

• Ger maximal effekt.

• Håller lägsta möjliga bränsleförbrukning.

Dessutom förlängs livslängden på andra viktiga motordelar som ventilsystem, ljuddämpare, lambdasensorer och katalysator.

Ett rostfritt avgassystem är ett system där samtliga rördetaljer, plåt, stålull och upphängningar är i rostfritt stål. 

Sportavgassystem

Ett sportavgassystem optimerar bilens prestanda och det ger dessutom bilen en riktigt sportig edge och du sticker garanterat ut i mängden. Det sportigare avgassystemet är mer avancerat än ett vanligt avgassystem är och ger, förutom det maffiga motorljudet och snygga designen, även en ökad kapacitet.

Monteringsdetaljer för avgassystemet

Monteringssats till avgassystem

Monteringsdetaljerna ser till att avgassystemet hänger kvar och att det sitter på rätt plats under bilen. Det består av de klämmor, packningar och gummiupphängningar som 

När man byter avgassystemet så bör man även se till att byta ut monteringsdetaljerna eftersom dessa slits då de sitter på en utsatt plats under bilen. De får ta hand om vibrationer från motorn och skakningar från avgassystemet.används för att montera ihop ett avgassystem.

Kostnaden för monteringsdetaljerna är försumbar och det är onödigt om det nya avgassystemet skulle gå sönder för att man sparat in på en sådan liten utgift.

Byta avgassystem

Då det är viktigt att ett avgassystem blir rätt avlastat i samtliga upphängningar och absolut tätt i alla skarvar så är detta något man bör ta hjälp av en bilverkstad för att få bytt. Vi hjälper dig gärna med din bils avgassystem.