Bromsok med inbyggd handbromsfunktion. Detta gör att ett bromsok används för handbromsfunktionen på bilen.

 

Vad är bromsok?

Ett bromsok ingår i den hydrauliska delen av bromssystemet och är en av dess viktigaste funktioner. Det överför kraften från bromspedalen till bromsbelägget som pressas mot bromsskivan vilket i sin tur bromsar bilen.

Ett tydligt tecken på att ett av bilens bromsok inte har full funktion är att bilen drar åt höger eller vänster när du bromsar. Undermåliga bromsok förlänger dessutom bromssträckan vilket i högsta grad påverkar körsäkerheten. Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att omedelbart lämna in en bil som beter sig på det här viset till en bilverkstad.

Äldre bromsok tillverkades av gjutjärn medan modernare modeller oftast tillverkas i aluminium. Ett bromsok har känsliga delar som gummidamasker och glidbultar.
När du kör utsätts de för vatten, smuts och vägsalt och slits med tiden ner. 

 

Olika typer av bromsok

Det finns främst två typer av bromsok; fasta ok och glidbromsok. Här nedan redogör vi för deras egenskaper och nämner även bromsok med inbyggd handbromsfunktion.

Fast bromsok

Detta är den klassiska modellen där det finns en eller fler kolvar på var sida om bromsoket som i sin tur sitter fastmonterat över bromsskivan. Kolvarna pressar bromsbelägget mot bromsskivan från båda hållen och bromsar på så sätt bilen. 

Glidbromsok

Den här typen av ok använder oftast en eller två kolvar som pressas mot bromsbelägget på den ena sidan av bromsskivan. På oket sitter även ett ”mothåll” som dras åt andra hållet när kolven rör sig. Effekten blir att bromsoket glider och bromsbelägget på andra sidan pressas med motsvarande kraft mot bromsskivan.  Det här är en mer ekonomisk och mindre komplicerad konstruktion eftersom den bara innehåller en eller två hydrauliska kolvar.

Bromsok med inbyggd handbromsfunktion

Dessa sitter oftast på bakhjulen och de innehåller en integrerad handbromsfunktion. Fördelen är att man använder samma bromskonstruktion för hand- och färdbroms.

 

Byta bromsok

Att byta bromsok kräver utbildning och specialverktyg. Bytet innebär bland annat att det hydrauliska systemet luftas och vi rekommenderar starkt att du överlåter uppgiften till en kunnig bilmekaniker. Här hittar du din närmsta bilverkstad.

Välkommen!