Säkerheten i bilen är otroligt viktig, för såväl vuxna som barn. Som liten måste man sitta i en bilbarnstol för att kunna färdas säkert. I moderna bilar är det snarare en regel än ett undantag att det finns så kallade ISOFIX-fästen. Ett säkerhetssystem som är utvecklat för att barn i bilen ska färdas på ett så säkert sätt som möjligt.

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett säkerhetssystem för fastsättning av bilbarnstolar i bilen. Standarden kallas ISO därför att den har utvecklats av den internationella organisationen ISO och det har varit ett samarbete mellan bilbarnsstolstillverkare, biltillverkare, testinstitut, forskare och myndigheter från totalt 18 länder. SIS är den svenska motsvarigheten till ISO.

Hur funkar ISOFIX?

Tidigare har man satt fast bilbarnstolar med bilbältet, men med ISOFIX hakar man fast barnstolen i redan ditmonterade ISOFIX-fästen. Det fodrar alltså att såväl bilen som just den bilbarnstolen är utrustade med ISOFIX. En låsmekanism på stolarna passar de fästpunkter som finns i bilen. I princip alla moderna bilar finns ISOFIX-lösningen och frånsett tillverkare på bil eller bilbarnstol så ska det gå att kombinera, oavsett fabrikat. 

Hur vet jag om min bil är utrustad med ISOFIX?

Du kan antingen titta i bilens handbok eller helt enkelt se över bilen och leta efter fästena. Oftast är själva fästet försett med en liten symbol. Det finns tyvärr inga möjligheter att installera systemet i en bil som saknar det helt från början, bilen måste vara gjord för ISOFIX.

Här kan du läsa mer om just bilbarnstolar.