Kylarvätskans uppgift i bilen är framför allt att kyla ner motorn för att undvika överhettning. Men vad är kylarvätska? Jo, den består av lika delar vatten och glykol, där glykolens uppgift är att sänka fryspunkten och höja kokpunkten.

Innan du köper kylarvätska till din bil är det viktigt att noggrannt läsa i din instruktionsbok och ta reda på vilken kylarvätska som passar din bil bäst. Det finns nämligen två olika typer av glykol. Köp kylarvätska som är anpassad till din bil, så att den fungerar som den ska.

 

Hur vet man när man ska fylla på kylarvätska?

Kylsystemet kräver inte så mycket underhåll, men du bör kontrollera bilens kylvätskenivå då och då. Förutom att kolla kylvätskenivån är det viktigt att kontrollera dess glykolmängd. Det kan du göra med en glykolmätare eller en refraktometer. Om du osäker på hur man gör detta så kan din bilverkstad hjälpa dig med det i samband med din bilservice. 

 

Var fyller man på kylarvätska?

Kylarvätskan har en egen behållare och där finns ett minimum-streck som visar lägsta tillåtna nivå av kylarvätska. Du kan se på färgen av kylarvätskan vilken glykol som just din bil använder då den antingen är blå eller rosa. Köp eller blanda till rätt kylarvätska och fyll på i behållaren utan att det blir för mycket. Skruva sedan på locket igen. Om du precis har kört din bil är det viktigt att vänta i minst en timme innan du öppnar kylarvätskebehållaren. Annars finns risken att hett vatten sprutar upp ur motorn och du riskerar att bränna dig.

 

Tecken på att du bör kontrollera kylvätskenivå i bilen

Det finns en del faktorer som kan påtala att du bör kontrollera kylvätskan i din bil. Ett av dem är om temperaturmätaren på bilens instrumentpanel visar på en hög temperatur. Det kan till exempel tyda på att kylsystemet läcker eller att vattenpumpen stannat. Det är därför klokt att kolla kylvätska om du märker att temperaturen drar iväg. Om du ser att glykolmängden börjar bli för låg måste du fylla på mer. Är behållaren redan full måste du tappa ut kylvätska för att glykolen ska få plats. Ha gärna en flaska extra kylarvätska i bilen för säkerhets skull.