Du har säkert varit med om att det har varit omöjligt att rubba en skruv eller bult med hjälp av enklare verktyg. I det fallet kan en krafthylsa hjälpa dig. Det är en hylsa som du fäster vid ditt verktyg - som en skruv- eller mutterdragare - som ger dig möjlighet att lossa på skruven eller muttern. Krafthylsor ger dig nämligen stor extra kraft.

Det är inte bara när du ska dra ut hårt sittande bultar som krafthylsan kommer till sin rätt. Lika viktigt är det att kunna skruva dit dem ordentligt för att undvika att de lossnar. Särskilt centralt är det för dig som mekar i bilen. Här är det en fråga om din personliga säkerhet att kunna dra åt skruvar och bultar rejält.

Krafthylsor - för maskin- och manuell dragning

Krafthylsor kan se ut på olika sätt. I vissa fall är de korta hylsor som ger dig ytterligare stadga. I andra fall är de längre och kan på så sätt utnyttja kraften ännu mer. Du väljer själv vilken längd och kraft som passar dig, men det kan vara bra att ha ett urval av olika krafthylsor för att hantera alla olika situationer.

Det är också viktigt att se till att krafthylsan passar verktyget som du har planerat att använda. Oftast går krafthylsor att använda till såväl manuella som maskinella verktyg, men se till att kontrollera varje hylsas specifikationer först. Även storleken kan skilja sig åt mellan olika modeller där vissa hylsor är antingen för stora eller små för ditt verktyg.

Köp rätt krafthylsor

I bilmekningen är användningen av krafthylsor central. Ibland kan det vara viktigt att använda specialvarianter som passar för ett specifikt ändamål. Om du exempel ska skruva dit hjulbultar till lättmetallfälgar kan det vara bra att använda sig av tunnväggiga krafthylsor. De är något dyrare än standardvarianten av krafthylsan men ger normalt ett säkrare och bättre resultat i slutändan.

Som konsument är det därför bra att ha flera olika krafthylsor att välja mellan. Du kan välja att köpa ett set av krafthylsor som ofta kommer i en verktygslåda. Det är ett bra initialt inköp för att vara säker på att du är förberedd på alla bultar och skruvar. Därefter kan du köpa individuella hylsor separat i takt med att de behöver förnyas.