Vad är en momentnyckel?

En momentnyckel är ett spärrskaft som du kan ställa in så att det passar perfekt för att utföra ett monteringsarbete. Verktyget används för att dra åt muttrar och skruvar med hög precision. Det finns en rad olika typer av verktyg, bland annat digitala för högprecisionstillämpningar. Flera modeller har ett "klick" ljud så att du är säker på att det är ådragit perfekt.

Vi har ett brett utbud med mätverktyg från kända tillverkare som Kamasa Tools och Hazet. Topplocket på en bil får inte skruvas åt för hårt, men det får inte heller sitta för löst och i vårt sortiment finns verktyg som hjälper dig att sätta fast det.

Inställning av moment

Verktyget har vanligtvis fyrkanttapp att fästa hylsor på. För att få rätt moment så håller du verktyget i handtaget och sedan drar du åt i lugn och jämn takt. Om du drar för fort riskerar du att det inställda värdet överskrids. Om du har ett verktyg som är fjäderbelastat så ska det ställas tillbaka till det lägst värdet när du är klar.

Om du belastar fjädern under en längre tid så kan det innebära att momentnyckeln visar högre värde än vad den faktiskt ger eftersom fjädern kan ha blivit svagare. Verkstäder använder momentnycklar när de bland annat sätter fast hjul. Det är givetvis viktigt att verktyget är korrekt inställt, så de kalibreras ofta. Du kan få ditt verktyg professionellt kalibrerat på en verkstad.

Hur väljer du rätt verktyg?

Priset varierar kraftig för olika typer av momentnycklar. Du kan hitta relativt enkla modeller som är ganska billiga. Vill du ha mer precision i vridmomentet så får du emellertid betala mer. För hemmabruk så räcker kanske en modell för några hundra kronor. Du behöver också, om du inte köper ett kit, investera i instickshuvuden till nycklarna. Dessa finns i olika storlekar.

På en verkstad väljer man att investera i god kvalitet om man arbetar dagligen med fordon, båtar, eller cyklar. Om du letar efter de professionella varianterna så kostar de oftast några tusen kronor. Digitala modeller kan kosta upp till runt 20 000 kronor. Vi har momentnycklar där det inställda värdet finns kvar efter att du har använt det, vilket är väldigt praktiskt.