Många tror att en motortvätt är svår att genomföra och är rädda att skada motorn, men motorn är tåligare än du tror. Avlagringar och smuts är vanliga i motorer och det är bra att få bort dem, då de bland annat innebär en brandrisk. Att ha en ren och snygg motor är bra för dess hållbarhet och även för kontakten i elektroniken. Det höjer också värdet på fordonet vid försäljning.

Hur genomförs en motortvätt?

Det är viktigt att motorn är ordentligt avkyld innan du påbörjar motortvätten, annars kan tvätten göra skada. Elektroniska komponenter ska täckas över med plastpåsar eller plastfolie då vatten inte ska nudda dem. Moderna motorer är ofta mer isolerade, medan äldre motorer har mer elektronik som måste skyddas. Saker som är viktiga att övertäcka vid motortvätt är bland annat tändkassetter, säkringsbox och generator, som annars riskerar att råka ut för kortslutning.

Använd enbart medel som är tillverkade för motortvätt då de är speciellt framtagna för att inte skada gummi och packningar i motorn, samtidigt som de effektivt tar bort olja och fettavlagringar. En borste, pensel eller svamp kan med fördel användas på svår smuts. Vid avsköljning rekommenderas trädgårdsslang före högtryckstvätt, då högt tryck kan skada motorns känsligare delar. Om högtryck ändå används ska det ske på långt avstånd och med lågt tryck.

Att tänka på innan motortvätt

Om du känner dig osäker inför en motortvätt finns det möjlighet att få professionell hjälp, vilket inte brukar kosta så mycket. Bilen kommer må bättre med en ren motor och avgasvärdena kan också bli bättre efteråt. En del bilmärken och modeller sägs vara mer känsliga i motorrummet, det kan därmed vara klokt att kontrollera hur det ligger till för din bilmodell. Kom ihåg att inte genomföra tvätten när motorn är varm och att täcka över elkomponenter.

Första gången du tvättar motorn kan det ta upp till en timmes tid, men om du sedan fortsätter rengöra den regelbundet kommer det gå fortare. Din motor kommer inte bara se bättre ut, den kommer även dra jämnare samt att riskerna för exempelvis brand i motorrummet minskar. Om du håller din motor ren är det även enklare att upptäcka eventuella trasiga eller slitna delar som måste åtgärdas, samt att motorns livslängd ökar.