Pallbockar är en billig livförsäkring och en absolut nödvändighet för dig som ibland arbetar under din bil. En bil lyfts upp från marken med hjälp av en domkraft men när den är upplyft måste den säkras med pallbockar innan du kan ge dig under den. Anledningen till detta är att en domkraft är hydraulisk och kan sjunka, vilket en pallbock inte kan. Lyfter du med bilens originaldomkraft är det ännu viktigare att använda pallbockar eftersom denna typ av domkraft kan vika sig. För att säkra in helt upplyft bil behöver du fyra pallbockar.

Placering av pallbock

Med hjälp av en kraftig garagedomkraft går det att lyfta upp ena sidan av en bil. Därefter placeras två pallbockar nära hjulen. En hård punkt på bilens golv som till exempel infästning för hjulupphängning är ett lämpligt ställe att placera pallbocken. Sänk försiktigt ned domkraften tills bilen vilar på pallbockarna. Därefter kan du lyfta upp bilens andra sida.

Pallbockar finns i olika storlek som klarar av olika belastning. För vanliga personbilar räcker det med en mindre modell men det kan finnas anledning att ha några kraftiga pallbockar i garaget också. Här hittar du våra justerbara pallbockar.

Säkra bil eller båt med pallbock

Det behövs fyra pallbockar för att säkra en upplyft bil men det är en fördel att ha fler än så. Skall du byta ett växellådsfäste på din bil måste bilen först lyftas upp och säkras med fyra pallbockar. Därefter kan du ta dig under bilen och skruva loss växellådsfästet. För att inte växellådan skall ramla ned när du arbetar kan du placera en pallbock under den. Samma sak om du arbetar med hjulupphängningar, Byter du fjäderpaket på en pick up kan du säkra bakaxeln med en pallbock.

Pallbockar är inte bara användbara när du arbetar under din bil. Allt som behöver lyftas och säkras kan säkras med pallbockar. Skall du till exempel lyfta av en stor och tung båt från en båtvagn kan båten först säkras med pallbockar medan du drar undan kärran och skjuter in båtens vagga under den. Skall du säkra en tung båt rekommenderas de kraftigaste pallbockarna du kan hitta. Kraftiga pallbockar behövs också om du behöver lyfta och säkra tunga fordon som traktorer och skogsmaskiner. Hos Autoexperten hittar du kraftiga och smidiga pallbockar.