AC-service bil

Behöver du serva eller laga en trasig AC? Då har du kommit rätt. Se pris direkt och boka AC-service eller reparation hos en auktoriserad bilverkstad nära dig. Du kan också läsa vidare om du vill lära dig mer om AC-system och vad som krävs för att den ska kunna fungera effektivt.

Vad ingår vid AC-reparation och AC-service

En AC-service innebär att verkstaden börjar med en provtryckning av systemet. Om allt fungerar som det skall så fyller vi på eventuell naturlig förlust av gas (kostnad för gasen kan tillkomma). Priset för en AC-service kan variera beroende på typ av gas och mängd, men du får alltid ett prisestimat från verkstaden innan arbetet påbörjas. Att göra en AC-service bidrar till en mer effektiv klimatanläggning som får ökad livslängd.

Vi fyller även på olja och utför kontroll av kompressorns funktion, kondensorfläkten och drivremmarnas skick. En auktoriserad AC-verkstad följer alltid miljöskyddslagen och fyller därför aldrig på gas i system som innehåller några synliga läckor. Om verkstaden stöter på problem under provtryckning avbryter vi den och rekommenderar istället en felsökning av systemet.

Vad är AC-service?

Egentligen kan man säga att det är en kontroll av ACn som görs av verkstaden. Vid en AC-service provtrycks systemet för att se så att det inte läcker eller att det har några andra defekter.

Varför AC-service?

Ett AC system behöver service för att fungera effektivt, precis som motorn på din bil. Även om din AC fungerar så kan en AC-service ge en ökad livslängd samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden. BOKA TID ONLINE

Hur ofta bör AC-system servas och fyllas på? 

Dagens AC system ska kontinuerligt servas hos certifierade verkstäder där köldmediemängd töms, vägs och renas för att sedan återfyllas, vi rekommenderar att du gör en ac-service med 24 månaders intervall. AC system tappar cirka 5-8% köldmedia/år och denna förlust gör att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt vilket på längre sikt kan skapa kompressorhaveri.

Ett AC system arbetar med temperaturer ner till under 0 och upp till 80 grader och varma och heta sommardagar kan trycket i systemet nå ända upp till 20 bar. Systemet har även utsatta delar som kondensorn som är placerad framför kylaren och utsätts för insekter, stenskott och på vintern salt. Att regelbundet kontrollera och göra en ac-service när du lämnar din bil på service gör att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Ofta uppstår det dålig lukt på våren om man haft systemet avstängt och man startar sin AC när värmen kommer. Detta beror på att fukt och smuts samlats runt förångaren och bildar bakterier. Kontakta gärna din närmaste Autoexperten bilverkstad här, som kan hjälpa dig med din AC.

AC på vintern

Vad många inte vet är att bilens AC system även startar om bilen har defrosterfunktion. För att snabbt ta bort fukt och få torr varm luft på vindrutan startar fordonets AC kompressor, denna funktion används året runt. Är bilen utrustad med elektronisk klimatanläggning måste AC systemet fungera för att hela anläggningen ska fungera. 

Egen AC-service

Som privatperson kan du hålla din anläggning i bästa skick genom att kontinuerligt byta kupéfilter. Detta minskar risken för att smuts lägger sig runt förångaren (den del som sitter inne under instrument brädan).

Vid tvättning av bilen spola rent kondensorn (kylaren som sitter framför bilens vanliga kylare) från insekter, salt och smuts. Har fordonet manuell knapp för AC så kör systemet med jämna mellanrum även under den kalla årstiden.

Få hjälp med din AC-service

Ta kontakt med en Autoexperten bilverkstad nära dig för ett kostnadsförslag samt boka tid för AC-service, varmt välkommen till oss!