Boka AC-service

Vi utför AC-service, felsökning och reparation av AC samt fyller på AC. Regelbundna kontroller och service av AC-system och påfyllning av AC med köldmedium bidrar till att du kan vara säker på att du har en mer effektiv klimatanläggning och du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Många gånger uppstår det dåligt lukt när du startar bilen och sätter igång ACn. Detta händer särskilt under våren när värmen kommer och du har haft systemet avstängt. Denna lukt beror på att fukt och smuts har samlats runt förångaren och lett till bakterietillväxt. Vi rekommenderar även att byta kupéfilter med jämna mellanrum för en bättre luft i kupén.

Bilar som har en defrosterfunktion använder bilens AC-kompressor för att snabbt ta bort fukt och få torr, varm luft på vindrutan. Det är alltså inte bara kall luft som AC-systemet bidrar till. Om din bil är utrustad med en elektronisk klimatanläggning måste systemet arbeta året runt och därför är det viktigt att AC-systemet fungerar felfritt för att den elektroniska klimatanläggningen ska fungera optimalt.

Boka AC-service

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om AC-service

AC, air condition eller luftkonditionering, i bilar är ett system avsett för att kyla ned, avfukta och rena luften i bilens kupé, vilket skapar en mer komfortabel miljö för både förare och passagerare. Systemet fungerar genom att cirkulera köldmedel som absorberar och avger värme, vilket kyls ner innan det blåses ut i bilens kupé. AC påfyllning är därmed viktigt för att systemet ska fungera.

Även om din AC fungerar så bidrar en AC-service till en ökad livslängd av AC-systemet samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden. Vid en AC-service provtrycks systemet för att upptäcka eventuella läckor eller andra defekter.

Autoexperten verkstäder som utför AC-service och påfyllning har utbildade bilmekaniker som innehar AC-certifikat för att göra AC-service, reparation och påfyllning och följer alltid gällande lagar och regler. Om våra tekniker upptäcker synliga läckor i systemet kommer vi inte att fylla på gas i systemet. Om verkstaden stöter på problem under provtryckning avbryts den och våra fordonstekniker kommer att rekommendera i stället en felsökning av systemet och en AC-reparation.

I en AC-service ingår systemkontroll av hela AC-systemet som omfattar kompressorn, kondensorfläkten och drivremmarna. Vi genomför även provtryckning med täthetsprovning och läcksökning. I servicen kan även ingå påfyllning av olja och eventuell naturlig förlust av gas. Prata med din verkstad för att kontrollera vad som ingår i servicen. Om provtryckningen visar fel eller brister i systemet kommer våra mekaniker avbryta provtryckningen och du kommer att få en rekommendation om en felsökning av systemet istället.

Vi rekommenderar att du gör en AC-service och fyller köldmedium med 24 månaders intervall. Du kan räkna med att ett AC-system tappar cirka 5-8% köldmedia årligen och förlusten gör att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt vilket på längre sikt kan skapa ännu större problem som exempelvis kompressorhaveri.

Priset för en påfyllning av köldmedium beror på vilken typ av gas samt hur mycket gas som behöver fyllas på. Kontakta din närmsta Autoexperten Bilverkstad för en kostnadsfri offert.

AC-systement fungerar så att köldmediet cirkulerar i ett slutet system och genom komprimering och expandering kyls köldmediet ner när den når förångaren i bilens kupé. I förångaren överförs värmen som finns lagrad i luften till köldmediet. Fukten i luften blir kondensvatten som på varma dagar droppar under bilen. Förenklat kan du tänka att AC fungerar på samma sätt som ett kylskåp utan isolering.

Systemet utsätts för både högt tryck och höga och låga temperaturer. När det är som varmast på sommaren kan trycket i ett AC-system nå ändå upp till 20 bar och systemet arbetar med temperaturer ner till under 0 och upp till 80 grader. Utöver dessa temperaturpåfrestningar på systemet innehåller det känsliga och utsatta delar som exempelvis kondensorn. Den utsätts för insekter, stenskott och på vintern för salt. Temperaturpåfrestningar och utsatta delarna kräver regelbundet underhåll och reparation för att systemet i sin helhet ska fungera optimalt.

Längre leve din bil

Vi tror på att i första hand laga det som är trasigt istället för att direkt köpa nytt. Bra för både miljön och din plånbok. Hållbart, enkelt och smart, eller hur? Autoexperten stöttar dig och din bil genom:

 • vår tillgänglighet - Vi finns på 350 bilverkstäder i Sverige
 • 3 års funktionsgaranti på alla reservdelar
 • 12 månaders gratis assistansförsäkring vid bilservice
 • att du har möjlighet att delbetala verkstadsjobbet räntefritt i upp till 24 månader.
Boka service hos Autoexperten

Godkänd Bilverkstad är en kvalitetsstandard för alla Sveriges verkstäder

Att vara en Godkänd Bilverkstad innebär att våra verkstäder följer de lagar, förordningar och krav inom miljö och säkerhet som branschen kräver. Därför är vi på Autoexperten extra stolta över att vara den första verkstadskedja i Sverige att få samtliga verkstäder godkända enligt standarden. Klicka vidare för att läsa mer om Godkänd Bilverkstad.

Boka service hos Autoexperten

Boka fler verkstadstjänster

Välj tjänst och kolla pris. Filtrera på typ av tjänst för att se samtliga tjänster inom en kategori. Du kan boka fler tjänster på samma gång.

Ikon

Serviceavtal

Med en fast månadskostnad slipper du ekonomiska överraskningar när det är dags för bilservice. Vi ger 3 års funktionsgaranti på reservdelar och du får fri Assistansförsäkring i 12 månader.

Teckna Serviceavtal
Ikon

Boka service

När du servar din bil hos oss ingår alltid en stämpel i serviceboken och bibehållen nybilsgaranti. Du får också 12 månaders fri Assistansförsäkring.

Boka service
 • Autoexperten Servicecenter kommer kontakta dig med en offert som du sedan behöver godkänna.
 • Du är välkommen att lämna bilen på verkstaden kl 07:00-09:00 det valda datumet om inget annat avtalas med verkstaden
 • Verkstaden kommer kontakta dig när bilen är klar.

Om- & avbokningsregler

 • Om- och avbokning måste göras minst 24 timmar för den överenskomna tiden.
 • Vid utebliven ankomst kommer verkstaden debitera enligt de allmänna villkoren.

Vid frågor är du välkommen att kontakta oss på kundservice@autoexperten.se eller ringa på 08-92 33 34.

 • Bokningbekräftelse skickas via epost.
 • Du är välkommen att lämna bilen på verkstaden kl 07:00-09:00 det valda datumet om inget annat avtalas med verkstaden
 • Verkstaden kommer kontakta dig när bilen är klar.

Om- & avbokningsregler

 • Om- och avbokning måste göras minst 24 timmar för den överenskomna tiden.
 • Vid utebliven ankomst kommer verkstaden debitera enligt de allmänna villkoren.

Vid frågor är du välkommen att kontakta oss på kundservice@autoexperten.se eller ringa på 08-92 33 34.

Vad våra kunder säger om oss