Rulla säkert på vägarna

Vi hjälper dig med allt kring däck

  • Över 360 verkstäder från norr till söder
  • Nya däck – monterade och klara
  • Däckförsäkring - när olyckan är framme
  • Däckförvaring
  • Premiumdäck från kända leverantörer

Visste du att?

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck. Här får du veta vad som gäller för vinterdäck för olika fordon.

Vinterdäck 1 december–31 mars

Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Definitionen av vinterväglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Krav på mönsterdjup för vinterdäck

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

Det krävs vinterdäck även för tunga fordon, med en totalvikt över 3,5 ton. Reglerna skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon. Mer information finns på Transportstyrelsens webbplats.

Bästa däcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Källa: Polisen

Att byta däck hos Autoexperten är smidigt & enkelt

Tänk att kunna släppa allt när det blir dags att byta däck. Att kunna fokusera på allt det du verkligen vill göra och låta experterna sköta allt som har med däcken och bilen att göra. Det är exakt därför vi finns här!

Vi på Autoexperten vill att bilar ska rulla längre. Både för din ekonomi och för vår miljö. Därför har vi genom åren byggt upp en solid kompetens inom alla aspekter kring bilen. Och där är däcken en stor komponent.

Vi arbetar uteslutande med kända varumärken eftersom att endast det bästa är gott nog för oss - och för våra kunder.

Våra proffsiga verkstäder hjälper dig med däckbyte med befintliga däck, hjulinställning, inköp och montering av nya däck, fälgar, omläggning och såklart lagning. Dessutom erbjuder vi däckhotell/däckförvaring. Däcken förvaras skyddade och i anpassade förhållanden för att minimera att däcken påverkas under förvaringen. Du som kund slipper kånka på däcken hemma och trycka in dem på platser som inte är avsedda för just däck. Kom till oss istället så hjälper vi dig med allt som rör däck. Smart och enkelt!

Pst! Är du osäker på vilka däck du ska välja till just din bil, vilka som passar bäst för just de miljöer du kör i? Fråga din närmaste verkstad eller butik så hjälper de dig. Du kan även alltid vända dig till vår kundservice.

 

Vad gör du vid punktering?

Punktering är inget man vill uppleva som bilägare, men om det händer är det oftast tråkigt och bökigt. Vi har lösningen om det händer – vår däckförsäkring. För endast 149 kr per år kommer du få hjälp med att laga eller byta ut däcket mot ett likvärdigt hos din närmaste Autoexperten-verkstad. Däckförsäkringen tar dig och din bil vidare - om olyckan skulle vara framme.

 

Se alla våra omdömen på Trustpilot, klicka på loggan nedan.

Vad våra kunder säger om oss