Hur kollar man status på bilbatteri?

Hej, Mitt batteri har stått på laddning i två dygn ny utan att starta.... låter väldigt klen. Hur kollar jag status på batteriet med t.ex en multimeter?... vill gärna veta att det är batteriet som är dåligt innan jag köper ett nytt. Tacksam för svar. Thomas

Publicerad: av

Inga taggar

Experten har svarat

, Autoexpert:

Hej Thomas,

För att kontrollera ett batteri med bara en multimeter så är tillvägagångssättet enligt följande:

  1. Ladda batteriet fullt eller så mycket det går.
  2. Därefter låt batteriet stå i vila ett dygn för att batteriet ska somna in. (Inget får vara kopplat på polerna under vilan)
  3. Därefter kontrollera spänningen med multimetern.

Resultat:

  • Om spänningen överstiger 13 Volt så har batteriet överladdats vid tillfällen och då tappat kapacitet. (Batteriet har förstörts i förtid)
  • Om spänningen understiger 12,6 Volt men inte under 11 Volt så är batteriet gammalt och slut eller sulfaterat på grund av dålig laddningsgrad vid flera tillfällen. (Sulfatering är en kemisk reaktion som försämrar kapaciteten)
  • Om spänningen understiger 11 Volt har batteriet en kraftig sulfatering eller en eller flera kortslutna celler. (Kortslutning kan bero på fabrikationsfel eller att batteriet utsatts för stötar eller vibrationer)

Ett fulladdat friskt batteri i vila har en spänning mellan 12,7 till 12,8 Volt.

OBS! Att bara använda en multimeter ger inte fullständig information om viken kapacitet som finns kvar i batteriet, men kan ge en fingervisning vad batteriet utsatts för.

2021-01-05 14:22:56