Att byta kamrem hör till bland det absolut viktigaste du kan göra för din bil. När din kamrem blir för gammal och sliten går den lätt av och då krockar ventilerna i topplocket med kolvarna vilket är fullkomligt förödande för bilens motor. I relation till vad det kostar att renovera hela motorn är kostnaden för ett kamremsbyte i preventivt syfte en väl gjord investering. Men oroa dig inte, vid regelbunden service görs kontroller av kamremmen enligt det rekommenderade serviceschemat. På så sätt kan vi förekomma och förhindra att problem uppstår, genom att reparera eller byta i god tid.

När är det dags att byta kamrem?

Kamremmens livslängd varierar från bilmodell till bilmodell. I din servicehandbok finns en rekommendation från biltillverkaren – den rekommendationen är inte helt pålitlig! När en bilmodell rullat ett tag kan det visa sig att kamremmens livslängd är kortare än beräknat och då är uppgiften i servicehandboken föråldrad. När du lämnar in din bil på service till en Autoexperten-verkstad så ser vi över kamremmen och tillsammans med andra inspektioner får vi ett samlat grepp om bilens skick och vad som krävs i form av reparation.

Varför byter man ut vattenpumpen samtidigt?

Ett bra tillfälle att byta kamrem är i samband med en service. Vår personal kommer då rekommendera att de samtidigt byter en del andra komponenter som påverkas av kamremmen. Dels rör det sig om spännhjul eller löphjul som ingår i kamremskonstruktionen, men även byte av vattenpumpen bör ske eftersom den på många bilmodeller drivs av kamremmen. Skulle vattenpumpen börja läcka sitter den dessutom monterad så att man måste montera ner kamremmen för att komma åt, och en avmonterad kamrem återmonterar man inte.

Varför ska Autoexperten byta min kamrem?

Ett kamremsbyte är oftast inget man gör själv utan något man vanligtvis överlämnar till en erfaren och utbildad mekaniker. Bytet kräver delvis nedmontering av motorns framsida och har man inte kompetensen riskerar man att orsaka stora skador. Det krävs också olika specialverktyg för att kunna utföra jobbet. Din bil är i trygga händer hos en Autoexperten-verkstad.

  • 3 års funktionsgaranti på alla våra reservdelar
  • Delbetala räntefritt i upp till 24 månader med Autoexpertenkortet
  • Vi finns över hela landet 53 butiker och ca 350 verkstäder