Vad är skillnaden på laddhybrid och elhybrid?

En laddhybrid, eller plug-in hybrid som det också kallas, är en typ av bil som kommer allt starkare på en växande miljöbilsmarknad. En laddhybrid skiljer sig från en elhybrid på så sätt att den kan kopplas in med en vanlig laddsladd så att bilen kan laddas hemma, på jobbet eller vid en laddstation. Det gör att du kan köra längre sträckor på enbart el.

En elhybrid kan, till skillnad från laddhybrider, inte kopplas in för att ladda i ett eluttag. Den drivs av en kombination av förbränningsmotor och elmotor, där elmotorn laddas upp av förbränningsmotorn. 

I vår webbshop finns ett bra sortiment för laddhybrider och elhybrider.

 

Hur långt kan man köra med en laddhybrid?

Man kommer någonstans mellan tre och sex mil om man kör på el med en laddhybrid. Det skiljer sig ganska mycket beroende på bilmärke och modell. Kraven på att elbatteriet ska ha sådan prestanda att det räcker längre sträckor gör att det är mycket större än det batteri som sitter i en elhybrid. Du behöver aldrig bli orolig för att elen tar slut och att bilen stannar. När batteriet är slut tar bränslemotorn vid och bilen fungerar då som vilken fossildriven bil som helst. 

Är det ekonomiskt att köra en laddhybrid?

Totalt sett är laddhybriden ofta ekonomisk fördelaktig, särskilt för dig som har möjlighet att ladda din bil över natten hemma när elpriserna är som lägst. Detta kan halvera dina driftskostnader i jämförelse med en fossildriven bil. Laddhybrider har dessutom lägre skatt. För tjänstebilar är förmånsvärdet ofta väldigt generöst.  

Är det dyrt att installera en laddstation hemma? 

Det kostar en slant att installera en laddstation hemma eller i anslutning till sin fastighet, men det finns bidrag att få. Ladda-hemma-stödet ska hjälpa allt fler till att ta steget och byta till mer miljövänliga fordon. Bidraget täcker hälften av kostnaderna för utrustningen och hälften för installationen. Maxbeloppet som kan betalas ut per fastighet är 15 000 kr (2023). Dessutom kan du drastiskt minska dina bränslekostnader om du mestadels kör på el. Årsskatten på plug-in Hybriden är även mycket lägre än vad den är för fossildrivna bilar. 

Måste jag installera en laddstation hemma?

Du behöver inte installera en laddstation. För vissa modeller funkar det att ladda bilen i ett vanligt eluttag (220V) med din egen kabel. Detta kallas för portabel laddning.

Det är inte helt lätt att mecka med en laddhybrid på egen hand. Dess mekaniska och elektriska sammansättning är rätt komplex i jämförelse med äldre "vanliga" bilar. Vår rekommendation är därför att du tar kontakt med din närmsta Autoexperten verkstad när du upplever att något är fel. Boka en felsökning online. Vi tar hand om din laddhybrid så att du får tid över till annat. 

Vi säljer även Charge Amps, en av marknadens starkaste spelare vad det gäller laddstation och laddkablar.