Vad är en plug-in Hybrid och hur skiljer den sig från en elhybrid?

Plug-in Hybrid kallas även för laddhybrid och det är en typ av bil som kommer allt starkare på en växande miljöbilsmarknad. Idag finns det totalt 135 315 laddbara bilar i Sverige. 

En laddhybrid skiljer sig från en elhybrid på så sätt att du kan plugga in en laddsladd och ladda bilen, hemma eller under tiden som du jobbar på en laddstation som, vilket gör att du sedan kan köra längre sträckor endast på el. Så om du har nära till jobbet till exempel och låter bilen ladda hemma under natten så kommer du alltså kunna köra till och från jobbet enbart på el.

Hur långt kan man köra med en laddhybrid?

Man kommer någonstans mellan 3 till 6 mil om man kör på el med en laddhybrid, det skiljer sig ganska mycket beroende på bilmärke och modell. Kraven på elbatteriets prestanda att kunna köras längre sträckor gör att det är mycket större än det batteri som sitter i en elhybrid. Du behöver aldrig bli orolig för att elen tar slut och att bilen stannar. När batteriet är slut tar bränslemotorn vid och bilen fungerar då som vilken fossildriven bil som helst. 

Är det dyrt att installera en laddstation hemma? 

Ja, det kostar en slant att installera en laddstation hemma eller i anslutning till sin fastighet, men nu kan man faktiskt få bidrag. Ladda-hemma-stödet ska hjälpa allt fler till att ta steget och byta till mer miljövänliga fordon. Bidraget täcker hälften av kostnaderna för utrustningen och hälften av kostnaden för installationen. Gränsen är 10 000 kr per fastighet. Dessutom kan du drastiskt minska dina bränslekostnader om du mestadels kör på el och årsskatten på plug-in Hybriden är mycket lägre än den för fossildrivna bilar. 

Måste jag installera en laddstation hemma?

Nej, för vissa modeller funkar det att ladda bilen i ett vanligt eluttag (220V) med din egen kabel. Detta kallas för portabel laddning.

Det är inte helt lätt att mecka med en laddhybrid på egen hand då dess mekaniska och elektriska sammansättning är rätt komplex i jämförelse med äldre "vanliga" bilar. Vår rekommendation är därför att du tar kontakt med din närmaste verkstad när du upplever att något är fel. Vi tar hand om din laddhybrid så att du får tid över till annat. Välkommen!

Pst! Du vet väl att vi säljer Charge Amps, en av marknadens starkaste spelare vad det gäller laddstation och laddkablar? Se Charge Amps produkter.