Vad betyder varningslamporna i bilen?

Beroende på bilmärke och årsmodell kan varningslamporna variera något i utseende och betydelse. Vi går igenom de vanligaste orsakerna till varför bilens lampor lyser. Lyser någon annan lampa än de som listas här hittar du de alltid i bilens instruktionsbok.

En grundregel som är bra att tänka på är att inte köra bilen i de fall någon lampa lyser rött. Då bör du stanna och undersöka vad som orsakat felet. I vissa fall kan du behöva bärga bilen till en verkstad. Lyser lampan gult kan du i de flesta fall fortsätta köra men bör åtgärda problemet så snart som möjligt.

Motorlampan 

Motorlampan lyserAtt motorlampan lyser beror på att något är fel på motorn. Stanna bilen omedelbart om lampan lyser rött och kontakta en bilverkstad. Lyser motorlampan gult kan du själv köra till närmsta verkstad för en felsökning av vad som kan vara orsaken till att lampan lyser.

Oljelampan 

Oljelampan lyserSymbolen med en oljekanna som lyser rött innebär att bilens oljetryck är för lågt. Lyser oljelampan bör du omedelbart stänga av motorn tills du identifierat problemet. I bästa fall behöver du bara fylla på motorolja. Men det kan också bero på till exempel en läcka. Börja med att fylla på motorolja. Starta sen bilen och låt motorn gå i max ett par sekunder för att se om lampan släcks.

Temperaturslampan 

Temperaturlampan lyserVarningslampan som visar en termometer indikerar att motortemperaturen är för hög. Orsaken kan vara brist på kylarvätska eller att något är fel på t.ex. vattenpumpen eller kylarfläkten. Lyser motortemperaturslampan bör du inte fortsätta köra innan problemet åtgärdats. OBS! Låt motorn svalna innan du fyller på kylarvätska så att du inte riskerar att få kokhett vatten över dig.

Batterilampan 

Batterilampan lyserOm bilens batterilampa lyser bör du uppsöka verkstad för att identifiera problemet. Det kan innebära att flera säkerhetsfunktioner som är beroende av strömförsörjning inte längre fungerar korrekt. Det kan också bero på att batteriet inte laddas som det ska. 

ABS-lampan 

ABS-lampan lyserNågot med bilens ABS system fungerar inte korrekt och kan påverka säkerheten. Kör till närmaste verkstad för att lösa problemet. Testa för säkerhets skull att bromsarna fungerar innan du kör dit.

Bromslampan 

Bromslampan lyserBromslampan kan indikera att något är fel på ett av bilens bromssystem. På många modeller kan det vara så enkelt att handbromsen är åtdragen, men är den inte det bör du inte köra innan du hittat orsaken.

Det finns även en dedikerad lampa för bromsbeläggen som varnar att dessa är uttjänta och bör bytas ut. Lyser denna lampa kan du ofta köra vidare till närmsta verkstad.

Däcktryckslampan 

Däcktryckslampan lyserLampan indikerar att däckens lufttryck antingen är för lågt, eller behöver kontrolleras. Försäkra dig om att du inte fått punktering innan du kör vidare. Däcktrycket kan du kolla på t.ex. en mack eller verkstad. Hur många psi/bar däcken ska ha till just din bil hittar du oftast på insidan av bilens tanklock eller på karossen innanför förardörren. Annars finns det alltid med i bilens instruktionsbok.

ESP-lampan (antisladd-systemet)

ESP-lampan lyserLampan ”ESP” lyser när bilens antisladdsystem aktiveras. Det kan t.ex. ske när det är halt vägunderlag. Ta det försiktigt och lätta på gasen för att sänka bilens hastighet tills du får bättre fäste.

Servicelampan

Servicelampan lyserDe flesta bilar säger själva till när det är dags för bilservice, vilket meddelas genom att servicelampan lyser. Lampan ser ofta ut som ett utropstecken (!) i en triangel.

Boka bilservice på en Autoexperten bilverkstad nära dig. 

Bälteslampan 

Bälteslampan lyserBälteslampan som ofta följs av ett pipande ljud, varnar för att någon i bilen inte satt på sig säkerhetsbältet ordentligt.

 

Airbaglampan 

Airbaglampan lyserOm airbag-lampan lyser kan det bero på att något är fel på krockkuddarna, som därför kanske inte kommer utlösas i händelse av en krock. Be en verkstad att utföra en felsökning.

Parkeringsbromslampan 

Parkeringbromslampan lyserVarningslampan med ett ”P” i sig indikerar att parkeringsbromsen/handbromsen är åtdragen. Lossa på parkeringsbromsen så släcks lampan och du kan köra i väg.

Spolarvätskalampan 

Spolarvätskelampan lyserOm denna varningslampa lyser har du snart slut på spolarvätska och bör fylla på så snart som möjligt för att inte riskera dålig sikt.

 

Bränslelampa 

Bränslelampan lyser

Bränslelampan varnar för att du har lite bränsle kvar och det är dags att tanka. Du klarar dig ofta i ett par mil till innan det är helt tomt men stanna vid närmaste mack för säkerhets skull. Ibland kan det vara skönt att ha några liter i reserv i bilen. Se vårt sortiment för bränsleförvaring

 

Alla bilens lampor lyser

Alla varningslampor tänds när du först vrider om tändningen för att se så alla fungerar som de ska. I normala fall släcks de efter ett tag. Om alla varningslampor inte släcks bör du be en verkstad utföra en felsökning.

 

Alla bilens lampor lyser  

Alla varningslampor tänds när du först vrider om tändningen för att se så alla fungerar som de ska. I normala fall släcks de efter ett tag. Om alla varningslampor inte släcks bör du be en verkstad utföra en felsökning.

 

Behöver du hjälp med att kolla vad som kan vara fel på din bil? Boka en felsökning på en Autoexperten verkstad nära dig.