Vad betyder varningslamporna i bilen?

Beroende på vilken bil och årsmodell kan varningslamporna variera något, men här går vi igenom de vanligaste orsakerna varför bilens lampor lyser. Lyser någon annan lampa än de som listas här hittar du de alltid i bilens instruktionsbok. En grundregel som är bra att tänka på är att inte köra i de fall någon lampa lyser rött, då bör du stanna bilen och undersöka vad som orsakat felet och i vissa fall kan du behöva bärga bilen till en verkstad. Lyser lampan gult kan du i de flesta fall fortsätta köra men bör åtgärda problemet så snart som möjligt.

Motorlampan lyser

Motorlampan lyserAtt motorlampan lyser beror på att något är fel på motorn, stanna omedelbart om lampan lyser rött och kontakta en verkstad. Lyser lampan gult kan du själv köra till närmsta verkstad för diagnos av vad som kan vara orsaken till att motorlampan lyser.

Oljelampan lyser

Oljelampan lyserSymbolen med en oljekanna som lyser rött innebär att bilens oljetryck är för lågt. I bästa fall behöver du bara fylla på motorolja, men det kan också bero på till exempel en läcka. Lyser oljelampan bör du omedelbart stänga av motorn tills du identifierat problemet. Börja med att fylla på motorolja. Starta sedan bilen och låt motorn gå i max ett par sekunder för att se om lampan släcks.

Temperaturslampan lyser

Temperaturlampan lyserVarningslampan som visar en termometer indikerar att motortemperaturen är för hög. Orsaken kan vara brist på kylarvätska eller att något är fel på t.ex. vattenpumpen eller kylarfläkten. Lyser motortemperaturslampan bör du inte fortsätta köra innan problemet åtgärdats. OBS! Låt motorn svalna innan du fyller på kylarvätska så att du inte riskerar att få kokhett vatten över dig.

Batterilampan lyser

Batterilampan lyserOm bilens batterilampa lyser bör du uppsöka verkstad för att identifiera problemet då det kan innebära att flera säkerhetsfunktioner som är beroende av strömförsörjning inte längre fungerar korrekt. Det kan också bero på att batteriet inte laddas som det ska.

ABS-lampan lyser

ABS-lampan lyserNågot med bilens ABS system fungerar inte korrekt och kan påverka säkerheten. Kör till närmaste verkstad för att lösa problemet. Testa för säkerhets skull att bromsarna fungerar innan du kör dit.

Bromslampan lyser

Bromslampan lyserBromslampan kan indikera att något är fel på ett av bilens bromssystem. På många modeller kan det vara så enkelt att handbromsen är åtdragen, men är den inte det bör du inte köra innan du hittat orsaken.

Det finns även en dedikerad lampa för bromsbeläggen som varnar att dessa är uttjänta och bör bytas ut, lyser denna lampa kan du ofta köra vidare till närmsta verkstad.

Däcktryck

Däcktryckslampan lyserLampan indikerar att däckens lufttryck antingen är för lågt, eller behöver kontrolleras. Kontrollera att du inte fått punktering innan du kör vidare. Däcktrycket kan du kontrollera på t.ex. en mack eller verkstad. Hur många psi/bar däcken ska ha till just din bil hittar du oftast innanför bilens tanklock eller på karossen innanför förardörre, annars finns det alltid med i instruktionsboken.

Antisladd-systemet (ESP)

ESP-lampan lyserLampan ”ESP” lyser när bilens antisladdsystem aktiveras, det kan t.ex. ske när det är halt vägunderlag. Ta det försiktigt och lätta på gasen för att sänka bilens hastighet tills du får bättre fäste.

Servicelampan lyser

Servicelampan lyserEn del bilar säger själva till när det är dags för service vilket meddelas genom att servicelampan lyser. Lampan ser ofta ut som ett utropstecken (!) i en triangel.

Bälteslampan lyser

Bälteslampan lyserBälteslampan som ofta följs av ett pipande ljud, varnar för att någon i bilen inte satt på sig säkerhetsbältet ordentligt.

 

Krockkudde

Airbaglampan lyserOm airbag-lampan lyser kan det bero på att något är fel på krockkuddarna som därför kanske inte kommer utlösas i händelse av en krock. Be en verkstad att utföra en felsökning.

Parkeringsbroms

Parkeringbromslampan lyserVarningslampan med ett ”P” i sig indikerar att parkeringsbromsen/handbromsen är åtdragen. Lossa på parkeringsbromsen så släcks lampan och du kan köra i väg.

Spolarvätska

Spolarvätskelampan lyserDu har snart slut på spolarvätska och bör fylla på så snart som möjligt för att inte riskera dålig sikt.

 

Bränslelampa lyser

Bränslelampan lyserBränslelampan varnar för att du har lite bränsle kvar och det är dags att tanka. Du klarar dig ofta i ett par mil till innan det är helt tomt men stanna vid närmaste mack för säkerhetsskull.

Alla bilens lampor lyser

Alla varningslampor tänds när du först vrider om tändningen för att se så alla fungerar som de ska, men släcks i normala fall efter ett tag. Släcks inte alla varningslampor bör du be en verkstad felsöka.