Byta bilbatteri

Bilbatterier har ett bäst-före-datum och behöver bytas med jämna mellanrum, eftersom de slits med tiden. Märker du att ditt startbatteri efter några år börjar bli dåligt så kan du behöva byta det. Det vanligaste är att det märks på vinterhalvåret när kylan slår till.  

Vilket bilbatteri ska jag ha i min bil?

Om du är osäker på vilken typ av startbatteri som passar till din bilmodell kan du antingen be din lokala verkstad om guidning eller använda dig av vårt reg.nummer-sök.

På Autoexperten säljer vi bilbatterier av fabrikatet Varta. Dessa är anpassade för den svenska marknaden och klarar våra kalla vintrar. Här kan du köpa bilbatterier och batteriladdare

Så monterar du ditt bilbatteri

I de flesta bilar är det inga problem att byta ett bilbatteri själv, men i vissa fall krävs det att det görs av en fackman. Kontrollera detta gebnom att läsa i din instruktionsbok till bilen innan du ger dig på bilbatteriet på egen hand.

Om du väljer att byta ut batteriet själv är det viktigt att tänka på att när du bryter strömmen till bilen så kan vissa elektroniska system i bilen ställa sig i ett stöldskydds läge. Ett exempel kan vara en bilstereo som kan aktivera stöldskyddet och då kräver sin kod för att starta igen. Detta varierar från bilmodell till bilmodell. Även detta kan du läsa om i bilens instruktionsmanual.

 

Hur vet jag att mitt bilbatteri behöver bytas?

Ett bilbatteri är en förbrukningsvara och slits successivt, vilket märks främst när det börjar bli kallt. När ett bilbatteri börjar bli riktigt dåligt har det tappat det mesta av sin lagringskapacitet och startkraften räcker inte längre till. Bilen blir svår att starta helt enkelt. Då måste bilens startbatteri bytas. Med rätt skötsel kan bilbatteriets livslängd förlängas. Exempelvis är det viktigt att ladda batteriet ibland och att inte enbart köra korta sträckor med din bil.

 

Hur mycket kostar ett bilbatteri?

Priserna på bilbatterier skiljer en hel del, beroende på såväl storlek på batterierna som fabrikat och kvalitet. Vi rekommenderar inte att köpa batterier av sämre kvalitet då det ofta blir dyrare i slutändan eftersom de slits snabbare. Dessutom riskerar du att få mer problem med ditt startbatteri och kan bli stående utan att få igång din bil, i värsta fall. Fråga gärna vår kunniga verkstads- och butikspersonal om råd ifall du är osäker.

 

Några goda råd och tips om bilbatteri

• Se till att ditt bilbatteri sitter stadigt i sin hållare.

• Håll batteripolerna och kabelskorna rena från oxider och smörj då och då in dem med fett - dålig kontakt orsakar spänningsfall/sämre starteffekt.

• Kontrollera regelbundet elektrolytnivån och fyll vid behov på ackuvatten till cirka 15 mm över plattorna (gäller naturligtvis inte ett slutet bilbatteri, de behöver inte påfyllning).

• Kontrollera då och då batteriets laddningstillstånd med syramätare eller testinstrument. Är densiteten under 1,22 g/cm³ eller spänningen under 12,4 V för ett 12-voltsbatteri måste batteriet laddas. Om densiteten i cellerna skiljer mer än fyra delstreck på syramätaren är batteriet slut och måste bytas.

• Se till att ditt nya bilbatteri har rätt kapacitet (Ah) i förhållande till bilens behov.

• Överansträng inte ett bilbatteri - det minskar livslängden. Om inte motorn startar omgående, låt ditt bilbatteri hämta sig några sekunder innan du försöker på nytt.

• Batterier som ska stå oanvända, t.ex. båtbatterier över vintern, ska vara fulladdade innan de ställs in. Ett urladdat batteri fryser redan vid -10°C, ett fulladdat först vid ca -70 °C . Granska batteriernas laddning någon gång under vintern och ladda vid behov.

• Långtidsförvara ditt batteri på ett svalt och torrt ställe.

• Om bilen eller båten ska lämnas oanvänd i många månader ska kablarna kopplas loss från batteriet, annars drar eventuell viloström, till exempel en klocka,
ur batteriet.

• Laddning kan ske genom snabbladdning eller långtidsladdning, använd det senare om batteriet är i dålig kondition eller har stått oanvänt länge.

• Kortslut ej batteriet, exempelvis med ett verktyg - det kan lätt förstöras. Observera risken för gnistbildning vid montering, demontering, hjälpstart och laddning.  Anslut jordkabeln sist vid montering och lossa den först vid demontering.