Signalhorn

Alla fordon som framförs i trafiken i Sverige måste ha en ett fungerande signalhorn eller tuta. Detta är naturligtvis för att kunna varna andra trafikanter om eventuella faror i omgivningen. Signalhornet skall dock användas med måtta, och egentligen endast vid annalkande fara. Tyvärr är det idag många som missbrukar sin tuta och använder den mer för att uttrycka missnöje än att uppmärksamma andra förare om olika trafiksituationer och risker. Överlag skall du som förare alltid sträva efter att använda tutan så lite som möjligt, och då i korrekta situationer.

Något som många bilförare inte vet är att de kan få böter om de INTE använder signalhornet i vissa situationer. Om föraren underlåter att varna med hjälp av ljud- eller ljussignal vid fara kan det alltså bestraffas. Därför är det bäst att du alltid ser till att ha en fungerande tuta och använder den korrekt. Att ha ett fungerande signalhorn behöver inte innebära den klassiska tutan som ingår i en bils standardutrustning och som allt som oftast aktiveras genom en tryckknapp som är placerad på bilens ratt. Signalhornet kontrolleras och bedöms som funktionellt eller inte hos bilbesiktningen.

Olika typer av signalhorn
Skulle du upptäcka att ditt signalhorn inte fungerar på ett tillfredsställande sätt måste du genast åtgärda detta. Det kan finnas massor av olika anledningar till varför tutan inte fungerar, allt från kortslutning, fukt som kommit in i systemet, säkringar som gått eller skador på själva knappen som aktiverar signalhornets ljud. Vissa fel går att åtgärda utan några större ingrepp. Vill du inte göra det själv rekommenderar vi att du vänder dig till vår professionella verkstadstjänst så kan de hjälpa dig att identifiera felet. Går signalhornet inte att laga kan det behöva bytas ut helt.

Skulle detta vara situationen så är det inte bara negativt även om det medför en viss kostnad. Som bilägare får du dock chansen att själv välja vilken typ av signalhorn du vill ha i ditt fordon och var det skall placeras. Det går att placera tutan på valfri bilen så länge den är väl åtkomlig för föraren och tydligt märkt. Det finns även olika typer av signaler som ett signalhorn kan ge ifrån sig. Välj det system som passar dig bäst, kom bara ihåg att signalen skall vara så pass stark att den alltid uppmärksammas.

Läs mer
Filtrera
Sortera

Kategorier Rensa filter

Tillverkare Rensa filter

Prisintervall: 220 - 3290 kr

Sortera efter:

Vad våra kunder säger om oss