• Cirka 400 verkstäder, 54 butiker
  • 3 års funktionsgaranti på reservdelar
  • 12 mån fri assistansförsäkring vid service
TIPS! Visa endast artiklar som passar till ditt fordon - skriv in ditt registreringsnummer så hjälper vi dig att hitta rätt!

Dimbakljus till din bil

När det är dålig sikt får man som bilist använda sitt dimljus som ger ett längre sken i till exempel dimma jämfört med halvljus. Det finns en del osäkerhet runt när man får använda sina dimstrålkastare. Autoexperten hjälper dig reda ut begreppen.

När får jag egentligen använda dimljus?

Här får vi göra två distinktioner, mellan får och bör. Du får använda dina främre dimljus istället för halvljus dagtid, men det finns ingen egentlig anledning till varför du skulle vilja göra det. Du får och bör använda dimstrålkastare vid starkt begränsad sikt på grund av exempelvis dimma eller kraftig nederbörd.

Dimbakljus

Ditt dimbakljus har som uppgift att varna bakomvarande förare om att sikten är dålig och att du (förhoppningsvis) kör med sänkt hastighet. Men dimbakljuset kan också vara starkt bländande, därför bör du släcka det så fort du bedömer att föraren bakom uppfattat situationen. Det är förenat med böter att köra omkring med dimbakljuset tänt utan att väderleken påkallar det.

När får jag inte använda dimljus?

Under inga som helst omständigheter får du ha på halvljus och dimljus samtidigt. Du riskerar nämligen att blända ankommande trafik, precis som med helljus, och det är belagt med böter att kombinera på det viset.

Du får överlag inte kombinera dimstrålkastarna med andra lampor, med undantag av positionsbelysningen.

Du får inte låta dimljuset ersätta halvljuset nattetid, såvida inte väderförhållandena kräver det så klart.

Läs mer

Filtrera produkter

Kategorier

Tillverkare

Prisintervall: 5 - 1910 kr

«123...6»