Bilbatterier och startbatterier

Ett bilbatteri används som startbatteri i bilar. Batteriets uppgift är att förse bilen med ström och tillräckligt med energi vid start. Medan du kör bilen laddar bilens generator upp ditt batteri. Batteriet ska ha hög starteffekt, så kallad köldstartström som mäts i Ampere (A) samt ha en bra kapacitet för att räcka länge, vilket mäts i amperetimmar (Ah). Vårt klimat i Sverige kan vara mycket kallt om vintern och bilbatterier tappar en del av sin kapacitet vid sträng kyla. Det är därför viktigt att välja ett batteri av hög kvalitet som fungerar även under hårda vinterdagar.

Ett bilbatteri har en livslängd på ungefär fem till sju år innan du behöver byta ut det. När bilen har svårt att starta eller när den totalvägrar är det dags att byta. I de allra flesta fall kan du enkelt byta batteriet själv.

Bilbatteriets spänning ligger för en personbil på 12 volt (V), för ett fulladdat batteri är det egentligen lite högre (12.7 V). Destillerat vatten måste fyllas på äldre modeller av batterier. Vattnet fylls på i varje battericell då anod och katodplattorna ska vara täckta av vatten. Denna typ av batterier har ett lock på toppen som du kan skruva upp för att fylla på vatten.

Hur väljer du bilbatteri?

De flesta moderna bilbatterier är slutna system som inte kräver något underhåll eller påfyllning av vatten. Den enda servicen som behövs är att du kontrollerar att anslutningarna sitter fast ordentligt. Startmotorn är kopplad mellan bilbatteriet och bilmotorn, den behöver en effekt på mellan 2000 Watt upp till 3500 Watt – olika bilmodeller kräver olika effekt.

Vilket batteri som passar bäst för dig beror på din bilmodell. Du ser enkelt vilket eller vilka batterier som passar genom att fylla in ditt registreringsnummer eller bilmodell här på sidan. Om du inte kör så långa sträckor är det viktigt att batteriet har bra uthållighet. En bil som är trögstartad behöver ett batteri med högre effekt vilket även gäller bilar som körs i hårt vinterklimat.

Läs mer

Filtrera på bilmodell

Fyll i ditt registreringsnummer så visar vi enbart produkter som passar din bil.


Filtrera
Sortera

Kategorier Rensa filter

Tillverkare Rensa filter

Egenskaper

Farligt gods

Prisintervall: 1 - 11070 kr

Sortera efter:
Föregående123...10Nästa

Vad våra kunder säger om oss