Dragkrok till din bil

Dragkroken är en stål-/järnkonstruktion som monteras med skruvförband i bilens chassi. På vissa bilmodeller så måste man även ta upp ett hål i stötfångaren/spoilern bak för att en draganordning skall passa. Man kan även montera annan utrustning som till exempel cykelhållare på dragkroken.

När du ska flytta, köra skräp till soptippen, montera en cykelhållare eller av annan anledning transportera stora och otympliga saker så kan en släpvagn vara till stor hjälp. För att kunna koppla släpvagnen till bilen så måste denna vara utrustad med en dragkrok.

Lagar och regler för dragkrok

Från och med den 1:e september 2013 så behöver bilen inte ombesiktas när man monterar en typgodkänd dragkrok.

Kravet är att bilen är EU-typgodkänd Klass1 och att man monterar en typgodkänd dragkrok som är avsedd för fordonet och att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret (VTR).

Detta gäller gäller även lätt lastbil. En lastbil som har en högsta tillåtna totalvikt om maximalt 3500 kg. Samma sak gäller om det är en Eu-typgodkänd lastbil och att kopplingsanordningen som monteras är typgodkänd och avsedd för fordonet samt att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafiksregistret (VTR).

För lastbilarna finns det dock vissa undantag. Om draget monterats i eller på en bakgavellyft eller ett särskilt eftermonterat bakre underkörningsskydd så ska fordonet registreringsbesiktas.

För husbilar så skall fordonet fortfarande registreringsbesiktas. Dessa fordon har ofta en mera komplex konstruktion där man måste montera dragramar eller liknande och därför har Transportstyrelsen bedömt att dessa ska registreringsbesiktas när en kula monterats.

Har man en avtagbar dragkrok så måste den gå att demontera och montera vid besiktningstillfället.

Viktigt att tänka på

Släpvagnen får inte överstiga den högsta släpvagnsvikten som står angiven i registreringsbeviset.
Det bör vara samma typ av däck (sommar-/vinterdäck) på släpvagnen som på bilen. Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag.
Var uppmärksam på att en bil med tillkopplad släpvagn är längre och tar mer plats på vägen, särskilt när du gör ett körfältsbyte.

Läs mer

Filtrera på bilmodell

Fyll i ditt registreringsnummer så visar vi enbart produkter som passar din bil.


Filtrera
Sortera

Kategorier Rensa filter

Tillverkare Rensa filter

Prisintervall: 15 - 15457 kr

Sortera efter:
Föregående123...83Nästa

Vad våra kunder säger om oss