Kölrulle

Har du en fritidsbåt sjösätter du den antagligen på våren och tar upp den på hösten. De flesta som inte har allt för stora båtar brukar sköta isättning, upptagning och vinterförvaring själva, kanske med hjälp av några vänner. Fler och fler låter en marina sköta allt detta men det är inget marinan gör gratis. Tar du hand om det själv kan du spara mycket pengar och det är inte så svårt. Allt du behöver för sjösättning och upptagning är en bil med dragkrok samt en båttrailer utrustad med vinsch och kölrulle.

När du sjösätter båten letar du bara upp en sjösättningsramp och backar i trailern tills båtens akter flyter. Därefter lossar du vinschens wire, knyter fast ett rep i fören och knuffar ut båten tills den flyter. Lätt som en plätt under förutsättning att din kölrulle fungerar som den skall. Spolas inte trailern av efter att ha varit i vattnet, framförallt om den varit i saltvatten, kommer den att rosta och det första som rostar fast är kölrullen. En förutsättning för att du smidigt skall kunna sjösätta din båt själv är att kölrullen är i fungerande skick.

Rätt kölrulle till rätt båt
En båttrailer har oftast två stöttor bak, en på varje sida, som håller båten fast i sidled. Längst fram finns ett torn med en vinsch och en v-formad gummikudde som båtens stäv skall vila mot. På stöttorna bak på trailern finns ofta stödrullar och mitt på trailern finns en eller flera kölrullar. Enklare båtvagnar har ofta bara en kölrulle. Vid upptagning fästs vinschens wire i båtens stäv och tack vare kölrullen och stödrullarna går det enkelt att vinscha upp båten på kärran, det vill säga om kölrullen inte är trasig eller fastrostad.

Att byta en trasig eller fastrostad kölrulle är enkelt och det är något de flesta klarar att göra själva. Fastrostade bultar kan behöva rostlösare för att gå att få loss. Rullen byts sedan enkelt. Hos oss hittar du ett stort urval av kölrullar och det är viktigt att du väljer rätt typ. En tung båt behöver kraftigare rullar och en flatbottnad båt behöver en bredare kölrulle. Är din båt en liten plasteka räcker det med en enkel billig rulle. Var alltid noga med att spola av trailern efter användning så behöver du inte byta kölrullen så ofta.

Läs mer

Vad våra kunder säger om oss