Fritidsbatteri

Det finns, kraftigt förenklat, två typer av batterier till fordon. Det finns dels det batteriet som är avsett för och ibland speciellt framtaget till det specifika fordonet och så finns det universalbatterier med många användningsområden. Dessa universalbatterier går under benämningen fritidsbatterier och letar du efter ett batteri, annat än ett ersättningsbatteri för bilens originalbatteri är det ett fritidsbatteri du letar efter. Dessa batterier finns i alla upptänkliga storlekar, utförande och styrkor. Det finns små lätta batterier med lågt amperetal, det finns 6 volts batterier och det finns tunga och kraftfulla batterier på över 100 ampere.

Benämningen fritidsbatterier kommer troligen från att detta är en typ av batterier som är populära för användning i båtar. Ett urladdat batteri i en bil är irriterande, du blir stående på parkeringen utanför jobbet och kan inte komma hem. Ett urladdat batteri i en båt kan vara katastrofalt och göra dig strandsatt på en obebodd ö. Batterier som används i båtar är därför ofta stora och med ett högt amperetal. Letar du efter ett batteri till din båt bör du välja ett kraftigt batteri, gärna två om det finns plats.

Andra användningsområden för fritidsbatteri
Fritidsbatterier används ofta i husvagnar och liksom i båtar är husvagnen ibland utrustad med fler än ett batteri. Campar du i naturen där det inte finns tillgång till ström är det viktigt att batteriet i din husvagn är kapabelt att leverera mycket ström under lång tid och att batteriet klarar många djupa urladdningar. Detta är vad fritidsbatterier är bra på men det finns fler användningsområden för denna typ av batterier än båtar och husvagnar. Denna batterityp är perfekt för alla fordon där det inte finns något standardbatteri.

Äger du till exempel en veteranmotorcykel från 50-talet finns det inte något speciellt batteri i lager för denna motorcykel. Här gäller det att du vet om det är 6 eller 12 volt du är ute efter och ungefär hur många ampere du behöver. Hur mycket plats det finns för batteriet är också viktigt att ta reda på. Vet du detta är det bara att söka på vår webbsida och troligen hittar du batteriet du behöver hos oss. Samma procedur behöver följas om du letar efter ett batteri till din veteranbil eller till din traktor.

Läs mer

Filtrera på bilmodell

Fyll i ditt registreringsnummer så visar vi enbart produkter som passar din bil.


Filtrera
Sortera

Kategorier Rensa filter

Tillverkare Rensa filter

Egenskaper

Farligt gods

Prisintervall: 1321 - 3232 kr

Sortera efter:

Vad våra kunder säger om oss