Huggmejslar, dorn och körnare

Huggmejslar, dorn och körnare

Dessa verktyg är kanske inte de första verktygen du köper men de kommer att göra ditt liv enklare. Med hjälp av ett dorn kan du enkelt få loss både koniska och cylindriska splintar ur deras hål. Borrar du någonsin i metall, framförallt i plåt, kommer hålet inte att hamna på rätt ställe om du inte använder en körnare.
Arbetar du med bilar eller motorer kommer du ofta att stöta på situationer där du behöver använda drivdorn. Även normala hemmafixare behöver dessa redskap. Splintar som håller fast till exempel dörrar är omöjliga att få ur om du inte använder drivdorn. Skall du slå i en spik men inte vill att hammaren skadar brädan har du också nytta av en dorn.

Storlekar

Huggmejseln är ett brutalt verktyg som ofta används för att slå av fastrostade skruvskallar, att klyva muttrar med eller för att slå isär ett ihoprostat avgassystem. Du behöver huggmejslar av olika storlekar. Stora huggmejslar behövs för att slå loss fastrostade skruvar från innerskärmar. Vissa jobb kräver mer finess och ett mindre verktyg. Samma sak gäller också för dorn och körnare.
Drivdorn sälj både en och en och som satser. För att få loss en liten splint krävs det kanske en tre millimeters dorn, för större splintar krävs det en större. Satserna innehåller ett antal dornar mellan tre och tio millimeter och dornar finns också i olika längder. Körnare finns i olika storlekar, och med olika funktioner.

Manuella och automatiska

Skall du borra i metall kommer ditt borr att slinta om du inte slår ett körnslag. Beroende på hur stort hål du skall borra och hur stort borr du använder behöver du körnslag av olika storlek. Körnare har oftast en diameter på mellan tre och fyra millimeter och en längd på mellan 100 och 150 millimeter och du använder dem tillsammans med en hammare.
Ibland kan det vara svårt att komma åt att slå med hammare. Använder du istället en automatkörnare behövs det ingen hammare. Du kan enkelt ställa in hur hårt du vill att den skall slå. Automatkörnare går att justera från 3 och upp till 30 kilos slagkraft. Dessa verktyg finns också med olika längd. Automatkörnare är dyrare än manuella men är mycket trevligare att använda.

Läs mer
Filtrera
Sortera

Kategorier Rensa filter

Tillverkare Rensa filter

Prisintervall: 68 - 858 kr

Sortera efter:
Föregående12Nästa

Vad våra kunder säger om oss