Torkarblad till vindrutan. Torkarblad finns i olika utföranden.Torkarbladet skall ta bort vatten och smuts från rutorna och bör bytas då och då för bästa sikt. Man märker sällan försämringen då den sker gradvis över lång tid.

En del i systemet vindrutetorkare

Moderna blad har en liten märkning som visar när torkarbladet är för gammalt och bör bytas. Torkarblad är en del i systemet vindrutetorkare.

Torkarbladen består av en metallram som håller en gummilist som i sin tur ligger mot rutan. På framrutan kan ramen också kompletteras med en vinge som med hjälp av fartvinden trycker torkarbladet mot vindrutan. Detta så att bladet inte skall lyfta från rutan och därmed missa vatten som då ligger kvar på vindrutan och i förarens synfält. Gummilisten skall ligga i kontakt mot rutan hela tiden för bästa verkan.

Att byta torkarblad

När du byter torkarblad måste du byta till ett blad som är avsett för din bil, eftersom torkarbladen är olika från modell till modell. Det kan skilja på bladets längd på förarsidan och passagerarsidan.

Tänk på att på vissa moderna bilar så måste man sätta bilen i ett serviceläge för att kunna byta torkarbladen. Se bilens instruktionsbok för mer information. När du byter torkarblad så se upp så du inte tappar torkararmen som då kan slå i vindrutan och skada den.

Man bör inte använda torkarbladen för att ta bort is från rutan. De slits då mycket kraftigt och fungerar sedan dåligt när man skall ta bort vatten. För att få bort is använder man en isskrapa.

På äldre bilar så användes även torkarblad för att göra rent strålkastarna fram på bilen. Dessa är ersatta med högtrycksspolning på modernare bilar.

Man kan också passa på att byta torkarbladen i samband med en bilservice när man har bilen på verkstaden. Hitta din närmaste Autoexperten bilverkstad här, så hjälper vi dig med att byta.